ŞİŞECAM KİMYASALLAR

Şişecam Kimyasallar 2020 yılında, ürün ve hizmet kalitesi ve hedef pazarlardaki penetrasyon ile güçlü performansını korumuştur.

2020 YILINA GENEL BAKIŞ

Şişecam Kimyasallar, Mart ayından itibaren dünya genelinde etkisini göstermeye başlayan COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği küresel ekonomik daralmanın hakim olduğu 2020 yılında üretim, kalite ve satış istikrarına yönelik sürdürülebilirlik yaklaşımlarının sonucu olarak, benzer sektörlerdeki rakiplerinden pozitif ayrışmıştır.

Soda sektöründeki gelişmeler

COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan küresel yavaşlamanın etkileri müşteri sektörlerin tamamında hissedilmiştir. Pandemi kapsamında alınan sıkı önlemler öncelikle inşaat ve otomotiv sektörlerini olumsuz etkilemiştir. Düzcam, pandeminin başlangıcında ilk fazda talep daralması görülen sektör olmuştur. Turizm ve diğer hizmet sektörlerindeki yavaşlama nedeniyle Nisan sonuna kadar cam ambalaj pazarında görülen güçlü talep, yılın geri kalanında yerini daralmaya bırakmıştır. Bu daralma, özellikle meşrubat ve alkollü içecek sektörünün cam ambalaj taleplerine de yansımıştır. Toz deterjan sektöründe yılın ilk yarısında görülen güçlü talep, ikinci yarıdan itibaren yükselen stoklar nedeniyle zayıflamıştır. Gıda ve yem sektörlerinde kullanılmakta olan sodyum bikarbonat ürününe olan talep ise istikrarlı seyrini sürdürmüştür.

2020 yılında, 2019’a göre küresel soda talebinde %10-15 seviyesinde daralma görülmüştür. Soda külüne olan talep seviyeleri için dünya ticaretine bakıldığında ihracatçı ülkelerin küresel ihracatlarında, %2 büyüyen Çin haricinde, düşüşler görülmüştür. Küresel daralan talep, ithalatlara da yansımıştır. Başlıca ithalatçı ülkelerden Hindistan’ın soda ithalatı 2019’a göre %30 daralırken, Brezilya ithalatı %8, AB ithalatı ise %11 seviyesinde daralmıştır.

Türkiye’de 2020 yılında pandeminin de olumsuz etkisi ile inşaat ve otomotiv sektöründe yaşanan daralmanın sonucunda cam sektörünün soda talebi geçtiğimiz yılların altında kalmıştır. Salgın sebebiyle alınan önlemler nedeniyle tekstil sektörü de küçülmüş olup, sektörün talebi olumsuz etkilenmiştir. Toz deterjan sektörüne bakıldığında, pandemi etkisiyle artan sağlık ve hijyen algısı yılın ilk yarısında talep artışı sağlamış ancak aynı dönemin son aylarında talep normal seviyelerine geri dönmüştür. Yılın ikinci yarısında ise sektör stabil seviyede ilerlemiştir. Sodyum bikarbonat ürününün kullanıldığı yem ve gıda sektörleri talebi, yılın ilk yarısında salgın etkisi ile artış göstermiş olup, yılın geri kalanında talep normal seviyelerine geri dönmüştür.

Krom kimyasalları sektöründeki gelişmeler

2020 yılında COVID-19 pandemisi sebebiyle iç ve dış pazarlarda, krom kimyasallarının girdi oluşturduğu deri, metal kaplama ve birçok bağlantılı sektörde talep olumsuz etkilenmiştir. 2020 yılında salgın etkisiyle krom kimyasalları pazarı %20’lere varan oranda küçülmüştür. 2020, hükümetlerin uyguladığı kısıtlamalardaki zamanlama ve süreç farklılıklarının bir sonucu olarak stratejilerin hızlı değiştiği ve hizmet kalitesinin önemli rol oynadığı bir yıl olmuştur. Salgın kapsamında uygulanmaya başlayan kısıtlamalar, yılın başında önemli stratejik pazarlardan Çin’i, sonrasında Avrupa ve Türkiye’yi ve yılın ikinci yarısından itibaren de Amerika kıtasını olumsuz etkilemiştir.

2020 YILI KAZANIMLARI

Soda faaliyet alanında 2020 yılında, üç üretim tesisinden toplam 81 ülkeye soda ürünleri satışı gerçekleştirilmiştir. Pandemi kaynaklı dengesiz seyreden ve azalan talep ile buna paralel olarak artan rekabet şartlarında uygulanan stratejik müdahaleler doğrultusunda pazarlardaki mevcudiyetin devamı ve yeni pazarlara giriş sağlanmış olup, yeni müşteri kazanımları devam etmiştir. Bununla birlikte, rekabet avantajı sağlayacak alternatif lojistik seçenekler sunularak hizmet kalitesi artırılmış ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalara ağırlık verilmiştir.

Şişecam Kimyasallar bünyesindeki soda üretim tesisleri uluslararası rakipleriyle karşılaştırıldığında, sahip olduğu zengin ham madde kaynakları, etkin enerji yönetimi, yüksek üretim kalitesi ve üst seviyedeki operasyonel verimliliği ile ön plana çıkmaktadır. Mersin ve Bulgaristan’daki fabrikaların limana yakın konumları, gelişmekte olan ülkelere yapılan satışlarda lojistik maliyetlerinin diğer üreticilere göre daha avantajlı olmasını sağlamakta ve geniş bir coğrafyaya ihracat olanağı vermektedir. Bosna Hersek fabrikasının ise stratejik müşterilere yakın konumunun sağladığı lojistik avantajı sayesinde, Çin’den sonra en büyük soda pazarı olan Avrupa’da rekabet üstünlüğü bulunmaktadır. Şişecam Soda Lukavac fabrikası bu avantajı ile 2020 yılında Bosna Hersek’in en büyük üçüncü ihracatçı firması konumuna gelmiştir.

%15

Şişecam Kimyasallar Satış Gelirleri Artışı

Şişecam Kimyasallar 2020 yılında, üç üretim tesisinden toplam 81 ülkeye soda ürünleri satışı gerçekleştirmiştir.

Üç farklı coğrafyada üretim tesisinin olması; Şişecam Kimyasallar operasyonlarında sinerji yaratmakta, tedarikte farklı opsiyonlar sunabilmeyi sağlamakta, olası politik ve çevresel risklerden koruyarak kesintisiz tedarik olanağı vermektedir. Bu durum kurumsal soda müşterileri tarafından tercih edilir olmayı sağlamaktadır.

2019 yılı içerisinde Şişecam Kimyasallar ile Ciner Grubu şirketlerinden Imperial Natural Resources Trona Mining Inc. şirketi arasında ABD’nin Wyoming eyaleti Green River bölgesinde çözelti madenciliği metoduyla yıllık 2,5 milyon ton soda ve 200 bin ton sodyum bikarbonat olmak üzere toplamda 2,7 milyon ton kapasiteli doğal soda yatırımı yapmak üzere, eşit hissedarlık yapısı ile bir üretim ortaklığı kurulmuştur. 2020 yılında da bu yatırım kapsamındaki çalışmalar devam etmiş olup, satış ve lojistik senaryoları üzerine çalışılmaya başlanmıştır.

Amerika’daki bu yatırım, düşük maliyetli çözelti madenciliği yönteminin en gelişmiş tekniklerinden birisi kullanılarak doğal soda üretimi imkânı sunacak ve Şişecam Kimyasallar’ın Asya ve Amerika gibi pazarlardaki varlığını güçlendirerek küresel pazar payını artırmada önemli rol oynayacaktır.

Şişecam, yatırımın hayata geçmesiyle soda külü alanında dünyanın en büyük beş oyuncusundan biri konumuna gelecektir. Ayrıca yoğun rekabetin söz konusu olduğu soda piyasasında düşük maliyetli doğal sodaya erişim ile rekabet avantajı yaratılması ve küresel soda pazarındaki gücün pekiştirilerek finansal açıdan pozitif katkı sağlanması beklenmektedir. Doğal soda yatırımının, faaliyet ve yatırımla ilgili gerekli izin ve lisansların alınmasının zamanlamasına bağlı olarak 2024 yılında tamamlanması ve takiben üretime geçmesi öngörülmektedir.

Proje kapsamında kurulan üretim ortaklığı yapısının aynısı yıllardır Bulgaristan’da sentetik soda üretiminde dünyanın en önde gelen şirketi Solvay ile başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

2020 yılında COVID-19 pandemisinin yarattığı olumsuz ortam, dünyadaki birçok sektörü etkilediği gibi krom kimyasallarının girdi oluşturduğu sektörleri de etkilemiştir. Ticari koşulların zorlaştığı ve hızla değiştiği yıl içerisinde, geniş satış ağı sayesinde farklı coğrafyalara odaklanılarak pandeminin olumsuzluklarının asgari düzeyde tutulması sağlanmıştır.

Deri sektörüne girdi olan BCS ürününde stratejik pazarların yer aldığı Orta ve Güney Amerika’ya odaklanılmış, bu bölgede geçen yıla oranla satış hacminde %6,7 artış sağlanmıştır. Yurt içi BCS talebinde daralma görülmüş, ancak yurt içi pazar payı korunmuştur.

Otomotiv sektöründe yaşanan daralmanın, metal kaplama sektörüne ve bu sektöre girdi oluşturan kromik asit talebine olumsuz etkisi olmuştur. Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki pazar payları korunmuştur.

Olumsuz pazar koşullarından sodyum bikromat ürününün tüketildiği ilaç ve pigment sektörlerinin nispeten daha az etkilenmesi sonucunda müşteri portföyünün genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılmış, satış hacminde bir önceki yıla oranla %53 artış sağlanmıştır.

Mersin Kromsan Fabrikası ana üretim üssü olmak üzere İtalya’da üretim ve satış, Çin’de ise satış yapılanması bulunan Şişecam Kimyasallar, 2020 yılında krom iş alanında satış gelirlerinin %88’ini uluslararası satışlardan elde etmiştir. Şişecam Kimyasallar Kromsan Fabrikası ileri üretim teknolojisi, yüksek kapasite kullanım oranı, ürün geliştirme faaliyetleri, sürekli yüksek kalitede üretim kabiliyeti, yaygın satış ağı ve yüksek çevre standartlarıyla faaliyet alanında lider bir kuruluş olma özelliğini 2020’de de korumuştur.

Şişecam Kimyasallar’ın İtalya’daki kuruluşu Cromital S.p.A., likit ve toz BCS üretim ve satışında Avrupa’nın en büyük deri işleme merkezi olan İtalya’da lider pozisyonunu korumaktadır. Kuruluş, aynı zamanda likit kromik asit, likit sodyum bikromat ve metal kaplama sektörüne yönelik krom III ürünlerinde Avrupa genelinde önemli bir konuma sahiptir. İtalya’da metal kaplama sektörünün kromlu atık sularının arıtılması ve geri kazanılması konusunda lisans sahibi tek tesis olan Cromital S.p.A., bu doğrultuda çevrenin korunmasına önemli katkıda bulunmaktadır.

2020 yılı yatırım çalışmalarından satırbaşları

Sürekli gelişim stratejisiyle işletme performansını güçlendiren Şişecam Kimyasallar, her alanda altyapı geliştirme çalışmalarını sürdürmüştür. Operasyonel mükemmellik yaklaşımı ile verim artışına yönelik projeler ve sürdürülebilir üretim doğrultusundaki çalışmalara da devam edilmiştir. Büyüme odağı ile mevcut tesislerde marjinal kapasite artış çalışmaları sürdürülmüştür. COVID-19 salgınının etkileriyle kaynakların etkin kullanımı odağı benimsenerek 2020’de yatırımların gözden geçirilmesi çalışmaları yürütülmüştür. Bu doğrultuda Şişecam Kimyasallar, 2020 yılında yaklaşık 225 milyon TL seviyesinde yatırım harcaması gerçekleştirmiştir.

Mersin Soda Fabrikası’nda sürdürülebilir ham madde tedariki sağlamaya yönelik tuz işletmesi yatırımlarına 2020 yılında da devam edilmiştir. Kromsan Fabrikası’nda operasyonel mükemmellik odağı doğrultusunda modernizasyon çalışmaları sürdürülmüştür. Bosna Hersek’teki Şişecam Soda Lukavac Fabrikası’nda ise yıl boyunca enerji, proses verimliliği ve atık yönetimine yönelik çalışmalar yürütülmüştür.

3.299

Milyon TL

Şişecam Kimyasallar Uluslararası Satışlar

Sürekli gelişim stratejisiyle işletme performansını güçlendiren Şişecam Kimyasallar, her alanda altyapı geliştirme çalışmalarını sürdürmüştür.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇEVREYE DUYARLI ÜRETİM

Soda ve krom ürünlerinde önemli miktarda ihracat yapan Şişecam Kimyasallar, Avrupa Birliği EC/1907/2006 sayılı REACH Yönetmeliği (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlaması) kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye 2020 yılında da devam etmiştir.

2015 Mart ayından bu yana çalışmaları sürdürülen kromik asit izin süreci başarılı bir şekilde sonlandırılmış olup, izin kararı Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde beş farklı kullanım alanı için resmi olarak yayınlanmıştır.

Yurt içinde 23 Haziran 2017 tarih ve 30105 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete ile yayımlanan “KİMYASALLARIN KAYDI, DEĞERLENDİRİLMESİ, İZNİ VE KISITLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” (KKDİK/Turkish REACH) kapsamında tüm ürünlerin ve tedarik edilen kimyasalların ön kayıt işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Şişecam, BREXIT nedeniyle 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Büyük Britanya’da yürürlüğe girecek olan UK REACH Yönetmeliği çerçevesinde de tüm yasal yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek adına 2020 yılı içerisinde hazırlık çalışmalarını tamamlamıştır.

Krom kimyasalları alanında Güney Kore’de de geniş bir pazara sahip olan Şişecam, 2020 yılında Kore REACH’i kapsamında ürün kayıt işlemlerine devam etmiştir.

Şişecam Kimyasallar, tüm faaliyetlerini çevrenin, çalışanlarının, müşterilerinin sağlık ve güvenliğini gözetecek şekilde yönetim sistemi uygulamalarını sürdürmüştür.

2020 yılında; “Entegre Yönetim Sistemi” olarak uygulanan ISO 14001 Çevre Yönetim ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, 50001 Enerji Yönetim Sistemi, sodyum bikarbonat ürününe yönelik ISO 22000 Gıda Güvenliği ve ISO FSCC 22000 Global Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, HELAL, KOSHER, FDA yem tipi sodyum bikarbonat ürünü ile ilgili de GMP + belgelerinin devamlılıkları tesis edilmiştir. Mevcut yönetim sistemlerine ilave olarak COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi temin edilmiştir.

Şişecam Kimyasallar Ar-Ge faaliyetleri, soda ve krom bileşikleri üretiminde mevcut proseslerin çevreye uyumlu bir şekilde düşük maliyetli teknolojilerle geliştirilmesi, ürün portföyünün katma değeri yüksek yeni ürünlerle zenginleştirilmesi, maliyet düşürücü ve verimlilik artırıcı çalışmalar ile rekabet gücünün artırılması hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

2020 yılında, soda ürün grubunda; yeni ürün geliştirme, karbondioksit yakalama ve maliyet düşürme konularında projeler yürütülmüştür. Krom ürün grubunda ise yeni ürün, proses ve ürün kalitesi geliştirme konularında çalışmalar sürdürülmüştür. Çevre, ürün, ham madde ile ilgili talepler bilimsel çerçevede incelenmiştir.

2020 yılında soda ve krom proses atıkları için düzenli depolama çalışmalarına yasal çerçevede gerekli izin süreçleri yürütülerek devam edilmiştir.

ÖNEMLİ ETKİNLİKLER

Sürdürülebilirliğe ve kalite istikrarına önem veren Şişecam Kimyasallar, küresel soda arzının etkin bir üyesi ve sektör dinamiklerinin yakın takipçisi olarak, 19-22 Ekim 2020’de dijital olarak düzenlenen Dünya Soda Konferansı’na katılmış ve soda sektöründeki gelişmelerin orta ve uzun vadeli satış ve pazarlama stratejileri üzerindeki etkisini, sektördeki gelişmeler ışığında gözden geçirme fırsatı edinmiştir.

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği-Kimyasalların Yönetimi Platformu İcra Kurulu toplantı ve aktivitelerine aktif olarak katılım sağlanmıştır.

Düzenli olarak katılım sağlanan All China Leather Exhibition ve APLF Hong Kong fuarları pandemi sebebiyle 2020 yılında düzenlenmemiştir.

MADENCİLİK ŞİRKETLERİ

Şişecam, maden alanında; Türkiye’de Camiş Madencilik A.Ş. ve Madencilik San. ve Tic. A.Ş.; Mısır’da Camiş Egypt Mining Co. ve Bosna-Hersek’te R.K. Vijenac d.o.o. olarak faaliyet göstermektedir. Şişecam fabrikalarının silis kumu, feldspat, kalker, dolomit ve kaolen ihtiyaçlarını karşılayan madencilik şirketleri aynı zamanda cam, seramik, çimento ve silikat endüstrilerine de ham madde sağlamaktadır. Madencilik şirketleri 550’nin üzerinde çalışanı ile 2020 yılında, 1,5 milyon tonu Şişecam dışına yönelik olmak üzere toplam 3,9 milyon ton ham madde üretim ve satışı gerçekleştirmiştir.

Şişecam cam fabrikalarına ham madde sağlamanın yanı sıra yurt dışında da etkin bir endüstriyel ham madde tedarikçisi olan Camiş Madencilik A.Ş., Türkiye feldspat ihracatında önemli bir paya sahiptir. Şirket, Avrupa ve Orta Doğu’daki seramik ve cam üreticilerinden oluşan müşteri ağı yardımıyla Şişecam satış gelirine döviz bazında katkı sağlamaktadır. 2020 yılında Camiş Madencilik A.Ş., 13 farklı ülkeye 438 bin ton endüstriyel ham madde ihracatı gerçekleştirmiştir.

2019 yılında başlanan, Şişecam cam ambalaj ve cam ev eşyası fabrikalarının kum ihtiyacının temin edildiği ve Şişecam’ın ilk maden üretim tesisi olan Yalıköy Tesisi’nin modernizasyon ve kapasite artışı yatırımına 2020 yılında devam edilmiştir. Çine Harımcık feldspat sahasının ÇED izni alınarak sahadaki işletilebilir rezerv miktarı artırılmış, Milas Türbe feldspat ocağının ruhsatının devralma süreci tamamlanmıştır. Yeni maden aramaları kapsamında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ihalelere katılım sağlanarak Eskişehir-Okçu bölgesinde iki adet düşük demirli kalker sahasının ruhsatı alınmıştır.

2020 yılında, soda ürün grubunda; yeni ürün geliştirme, karbondioksit yakalama ve maliyet düşürme konularında projeler yürütülmüştür.

Soda ve krom ürünlerinde önemli miktarda ihracat yapan Şişecam Kimyasallar, Avrupa Birliği EC/1907/2006 sayılı REACH Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye 2020 yılında da devam etmiştir.

ŞIŞECAM ELYAF

Modern teknoloji ile donatılmış, T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından Stratejik Yatırım kapsamında değerlendirilen cam elyaf tesis yatırımı 2019 yılının ilk günlerinde devreye alınmıştır.

Şişecam Elyaf, kompozit endüstrisinin temel girdilerini oluşturan keçe, çok uçlu fitil, tek uçlu fitil, kırpma ürünleri ile rüzgâr türbin kanatları, otomotiv iç-dış parçaları, mühendislik plastikleri, denizcilik, endüstriyel uygulamalar ve inşaat sektörlerine hizmet vermektedir.

2020 yılında dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle müşteri sektörlerde ihtiyaçların ve üretim faaliyetlerinin devamlılığı için gerekli aksiyonlar alınmıştır.

Pazardaki oyuncuların gündeminde satın alma ve birleşme aksiyonları bulunmaktadır. AB’de yerel üreticiyi korumaya yönelik süreçler sürerken Mısır menşeili ürünlere önlem amaçlı geçici vergi uygulanmaya başlanmıştır. Yıl içerisinde Türkiye’de de yerel üreticilerin korunması amacıyla Mısır’dan gelen ithal ürünlere karşı önlem alınması için resmi başvuru yapılmıştır.

Şişecam Elyaf Sanayii A.Ş. müşterileri ile olan iş birliklerini devam ettirmiş ve 2021 yılına yönelik hazırlıklarını tamamlamıştır. Türkiye ve Avrupa pazarlarında hedef alınan rüzgâr enerjisi sektöründe yaşanan gelişmeler takip edilmiş, sektördeki lider firmalarla görüşmeler yürütülmüş ve iş ilişkileri kurulmuştur.

Modern teknoloji ile donatılmış yeni cam elyaf tesisi kısa süre içerisinde rekabetçi düzeye gelmiş ve faaliyet gösterilen pazarlarda etkinliğin artırılmasına imkân sağlamıştır. 2020 yılında pandemi etkisine rağmen, tesiste verimlilik artışı odaklı çalışmalar devam ettirilirken yeni müşteri ve pazarlara penetrasyon sağlanmıştır.

2020 yılında pandemi kaynaklı küresel yavaşlamaya karşın Şişecam Elyaf Sanayii A.Ş.’nin yüksek etkinlikle devam eden pazarlama çalışmalarına paralel olarak müşterilerin tedarikçi portföyünde yer alınabilmesi adına uluslararası sertifikasyon çalışmaları da sürdürülmüştür. Yurt içi ve yurt dışında ana sektörlerin gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan Şişecam Elyaf ürünleri; uluslararası geçerliliği olan DNV-GL, Lloyds Register, FDA (USA), FC (EU 10/2011), KTW ve ACS sertifikalarına sahiptir.

Şişecam Elyaf Sanayii A.Ş.’nin Ar-Ge faaliyetleri cam elyafı üretiminde mevcut proseslerin iyileştirilmesi ve verimliliklerin artırılması ile yüksek performanslı ürünlerin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarda cam kompozisyonu, proses şartları ve nihai ürün performansları gözetilerek portföyün yeni ürünler ile genişletilmesi çalışmaları sürdürülmüştür.

Şişecam Elyaf, 2020 yılında da Türk Kompozit Sanayicileri Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği’ni sürdürmüştür. Buna ek olarak, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nde de üye olarak yer almıştır.

OXYVIT

1996 yılında İtalyan Cheminvest BV firmasıyla ortaklaşa kurulan ve 2017 yılında hisselerinin tamamı satın alınan Oxyvit Kimya, Vitamin K3 ve sodyum metabisülfit üretimi yapmaktadır. Avrupa’nın tek Vitamin K3 üreticisi olan şirket katma değeri oldukça yüksek olan bu ürün ile dünya yem sektöründe önemli bir tedarikçi konumundadır. Sodyum metabisülfit ürünü ise gıda, madencilik, tekstil ve su arıtma sektörlerinde kullanılmakta olup, Oxyvit’in ürünleri yüksek kalitesi ile tercih edilmektedir.

Oxyvit, sektördeki küresel durgunluğa rağmen 2020 yılında pazardaki güçlü konumunu sürdürmüş ve satış tonajını bir önceki yıla göre %7 artırmış olup, gelirlerinin %71’ini yurt dışı satışlardan elde etmiştir.

Ağırlıklı olarak Avrupa pazarının hedef alındığı Vitamin K3 satış gelirlerinde ihracatın payı %87 düzeyinde gerçekleşmiştir. Tesisin diğer ürünü olan sodyum metabisülfitte ise 2020 yılında da tecrübe edilen yoğun rekabet ortamına rağmen, kaliteli ürün tedariki ve iş ortakları ile destekleyici ilişkilerin bir sonucu olarak önceki yılın %8 üzerinde satış miktarı elde edilmiştir. Oxyvit, sodyum metabisülfit üretiminin yaklaşık %56’sını ihraç etmiştir.

2021 YILI BEKLENTI VE HEDEFLERİ

Soda sektöründe, devam eden kapasite artışları ile bölgesel arz-talep değişkenliğinin 2021 yılında da devam edeceği ve genel olarak pazarlarda güçlü rekabetin oluşacağı öngörülmektedir. 2020 yılında COVID-19 etkisiyle düşen talebin 2021’de kademeli olarak toparlanması ve orta vadede satış fiyatı, tonaj ve talep artışlarıyla 2019 seviyesinin yakalanması beklenmektedir.

Dolayısıyla 2021 yılında da soda sektöründe sürmesi beklenen rekabet ortamında; maliyet yönetimi, tedarik süreçlerinin etkinleştirilmesi ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik projeler odak noktası olmaya devam edecektir. Küresel müşterilere sağlanan hizmetlerde birleşme sinerjisi ve operasyonel mükemmellik odağı ile operasyonel verimliliğin ve etkinliğinin güçlendirilmesi beklenirken, uçtan uca tüm değer zincirinde dijitalleşme ile desteklenmiş faaliyet modeli dönüşümü ile de rekabet gücümüzün artırılması hedeflenmektedir.

Krom kimyasalları pazarında pandemi sürecinin gidişatına bağlı olarak krom kimyasallarının girdi oluşturduğu sektörlerde toparlanma öngörüsüyle satış hacimlerinde olumluluk beklenmektedir. Önceki senelerde olduğu gibi lider konumunun güçlendirilmesi adına, stratejik pazarlarda etkinliğin sürdürülmesi ve pazar payının artırılması hedeflenmektedir.

Kapasite kullanım maksimizasyonu, operasyonel etkinlik ve maliyet iyileştirmeleri ile rekabet gücünün kuvvetlendirilerek satış miktar ve gelirlerinin artırılması, stratejilerin ana çerçevesini oluşturmaktadır.

Camiş Madencilik A.Ş., 2021 yılında da Şişecam tesislerinin ham madde ihtiyacına yönelik olarak Türkiye içi ve dışında yeni sahaların edinilmesi, mevcut sahalarda yürütülecek sondaj çalışmalarıyla rezervlerin geliştirilmesi ile katma değerli ürünlerle Şişecam dışı satışların korunması ve artırılması hedeflerini sürdürecektir.

Yalıköy Yeniden Yapılanma projesinin 2021 yılında devreye alınması hedefi doğrultusunda yatırım faaliyetlerine süratle devam edilecektir. Proje; hem tesisin modernize edilmesi, hem de yapılacak kapasite artışı ile ithal kum ihtiyacının azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Yeni yatırım döneminde düzcam fabrikalarının kullanımına yönelik mid-iron kalite cam kumu üretilebilmesi için flotasyon ünitesi kurulumu ve Mısır’da bulunan solar kum hazırlama ünitesinin Bilecik’e taşınarak, mevcut manyetik separasyon tesisi kapasitesinin yükseltilmesi ve solar kum ihtiyacının bu tesiste üretilerek karşılanması hedeflenmektedir.

Şişecam Elyaf Sanayii, 2021 ve sonraki yıllarda yurt dışı pazarlarda büyümeyi, iç ve dış pazarlarda rüzgar enerjisi sektöründeki etkinliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, yeni pazarlara penetrasyonun sürdürülmesi ve gündemdeki yerli üreticiyi koruma tedbirleri konusundaki gelişmelerin diğer sektörel gelişmeler ile birlikte yakından takip edilmesi planlanmaktadır.

Oxyvit Kimya, Vitamin K3 ve sodyum metabisülfit ürünleri ile başta Avrupa ve Güney Amerika olmak üzere küresel pazarda müşteri portföyünün çeşitlendirilmesi suretiyle pazar penetrasyonunu artırmayı hedeflemektedir.

Operasyonel mükemmellik odağı ve dijitalleşmeyle desteklenmiş faaliyet modeli dönüşümü ile rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir.

2020 yılında pandemi etkisine rağmen, modern teknoloji ile donatılmış cam elyaf tesisinde verimlilik artışı odaklı çalışmalar devam ettirilirken yeni müşteri ve pazarlara penetrasyon sağlanmıştır.